Anubias till nanoakvariet

Anubias i nanoakvariet

aquariumplantsandsupplies.com

Anubias härstammar ursprungligen från central- och västafrika och i naturen växer den i floder och strömmar samt i träsk. Vissa arter av Anubias lever helt under vatten medan andra delvis växer ovan vattenytan.

En av de vanligaste arterna av Anubias som används inom akvaristiken är Anubias barteri var. nana. Att den är mycket lämplig till ett nanoakvarium beror på att den har små blad och är lågväxande. Dessutom trivs den i många olika miljöer. Växten föredrar en temperatur på 22-28ºC.

Den växer långsamt och behöver ingen stark belysning. Den går bra ihop med räkor som kan hålla bladen rena från långsamtväxande alger genom att äta upp dem. Dessa alger kan annars vara svåra att bli av med. Ett annat sätt är att ge växten en skuggig placering för att undvika algangrepp.

Anubias är lätt att hitta i välsorterade akvariebutiker. Vissa arter av Anubias är bättre lämpade för terrarier, så man bör försäkra sig om att växten man köper är lämplig för akvariebruk. Personalen i butiken bör kunna hjälpa till med det.