Fluval SPEC 5 nanoakvarium

fluval-spec-5
Fluval SPEC 5 är ett nanoakvarium med en vattenvolym på 19 liter. Det har ett inbyggt 3-stegsfilter på akvariets ena sida och LED-belysning som består av 37 st LED-lampor. Belysningen har även ett nattläge med mörkblått sken. Akvariet har detaljer i aluminium och finns i färgerna svart och vitt. Måtten är 52 cm x 19 cm x 29,5 cm.

Tetra AquaArt Explorer Line 30 L

Tetra Aquaart

Detta halvmåneformade nanoakvarium från Tetras serie AquaArt Explorer rymmer 30 liter. Det finns även i en 60-litersversion. Akvariet har en 180 graders välvd framsida vilket gör att man slipper se några skarvar. Det är ett komplett kit med 5 W LED-belysning, EasyCristal Filter 250, bakgrundsbild och mat för bottenfiskar och kräftor.

Det är premiumkvalitet på glaset som är 5 mm tjockt. Belysningen har en livslängd på upp till 50 000 timmar. Filterpatronen bör bytas ut regelbundet för att bibehålla en god vattenkvalitet. Pris ca 800 kronor.

Nanoakvarium: Nano Cubic 30

nanoakvarium nanocubic
Häromdagen var jag på Hornbachs akvarieavdelning och fick se ett nanoakvarium som jag inte sett tidigare. Även priset var rätt bra: 699 kronor och då ingår det filter och belysning. Helt klart överkomligt! Dessutom är designen rätt snygg.

nanoakvarium cubic

Om det är någon som har köpt ett sådant så kommentera gärna inlägget och tala om vad du tycker om akvariet. Av namnet att döma verkar det vara på 30 liter.

Skicka in bilder på era nanoakvarier

nanoakvarium

Nu var det ganska längesen jag uppdaterade sajten. Det beror mest på att intresset för nanoakvarier har gått i vågor det senaste året. Nu har intresset ökat igen och jag planerar att lägga till en sida på sajten där vi kan inspirera varandra. För att det ska vara möjligt får ni gärna skicka in bilder på era nanoakvarier som jag kan lägga upp på sajten. Gå till kontaktformuläret och skicka ett meddelande så svarar jag med en epost-adress dit ni kan skicka bilder. Det är inte mitt nanoakvarium på bilden men visst var det snyggt?

Juwel Vio 40

Juvel Vio 40

Jag var på Hornbach Botkyrka/Stockholm igår och såg att de säljer det riktigt snygga nanoakvariet Juwel Vio 40 som jag tidigare har skrivit om här. Det fanns i både svart och vitt. Jag tycker att 995 kr är lite väl saftigt i förhållande till akvariets storlek. Man kan få ett betydligt större akvarium för samma pris. Föredrar man ett nanoakvarium som dessutom är snyggt och håller bra kvalitet kan det ändå motivera till ett köp.

Julklappstips: nanoakvarium

julklappstips nanoakvarium
Idag är det första advent och lite mer än tre veckor kvar till julafton. Jag är nästan klar med mina julklappsinköp, bara några klappar till ska inhandlas. Jag köper de flesta av mina julklappar på nätet för att slippa trängas med alla andra som är ute och handlar. Dessutom kan man spara en slant på att handla online. Ett tips till er som inte är klara med julklappsinköp är att ge bort ett nanoakvarium. Här finns några olika typer: nanoakvarier.

Invånare till nanoakvariet köper man i djuraffären men växter och andra tillbehör kan man köpa på nätet. På Tradera finns det en hel del växter. Titta även in på Plantswap där man också kan köpa akvarieväxter. Att inreda ett nanoakvarium är riktigt roligt. Har man inte så stor erfarenhet av det sedan tidigare rekommenderas att man söker inspiration på youtube och andra sajter. Det viktiga är att man själv och akvariets invånare blir nöjda.

Akvariebloggar på nätet, del 1

Nu kommer det en ny kategori här på nanoakvarium.se som heter akvariebloggar. Tanken är att jag ska tipsa om bra hemsidor och bloggar som har med akvarier att göra, i första hand nanoakvarier och i andra hand lite större akvarier.

Först ut är en blogg som jag går in på lite då och då och läser. Det är Christian Brams blogg. Christian bloggar på djurmagazinets sajt och skriver intressanta inlägg om produktnyheter, sina kar, aquascaping och annat inom akvaristikens underbara värld. Han är grym inom aquascaping och har även inrett riktigt snygga nanoakvarier.

Uppdatering 2016-04-05: Christian bloggar inte längre på djurmagazinets sajt. Du kan däremot hitta hans facebook-sida med en massa inspiration här: Brams

 

Slim & Panoramic 20 liter

nanoakvarium
Slim & Panoramic är precis som namnet antyder ett smalt nanoakvarium med välvd framsida. Måtten är 44,5 x 19,5 x 36 cm och volymen 20 liter. Det finns med gråfärgade plastdetaljer som på bilden ovan eller med svarta. Tillverkare är AA Aquarium.

All teknik är dold i akvariets toppdel vilket gör det enkelt att inreda akvariet precis som man vill ha det. Akvariets elektriska system går på 12 V för att vara så barnsäkert som möjligt. Det inbyggda filtret har en kapacitet på 200 liter per timme och filtrerar på tre olika sätt; biologiskt, kemiskt och mekaniskt. Belysningen utgörs av en T5-lampa på 6 W.

Toppdelen har gångjärn för att det ska vara enkelt att öppna det och arbeta i akvariet. Akvariet har bara en kontakt som man ansluter till vägguttaget för både filter och belysning. Det finns en knapp på toppdelen för att sätta på och släcka belysningen.

Köp ett måttbeställt nanoakvarium

akvarium
Det behöver inte kosta en förmögenhet att köpa ett måttbeställt akvarium. Jag kontaktade min lokala glasmästare för ett tag sen och frågade vad ett akvarium med mina egna mått skulle kosta. Det var på ca 25 liter och priset jag fick låg på 300 kronor inklusive moms vilket jag tyckte var billigt. Ibland kanske man behöver ett akvarium med särskilda mått, t.ex. om det ska passa med någon speciell möbel och då kan det vara värt att begära prisförslag från glasmästaren. Kontakta minst 2 olika glasmästare för att få bästa pris. Tänk på att fråga om alla detaljer som t.ex. täckglas och färg på silikonet.

Om man har en akvarieförening får man troligen mängdrabatt om flera medlemmar köper akvarium samtidigt. Eller om man själv beställer flera akvarier samtidigt. Prata därför med din lokala glasmästare, både han och du kan ha nytta av ett samarbete.

TMC AquaGro CO2 Starter Kit


Att koldioxid (CO2) i kombination med ljus och näring är viktigt för att växterna i akvariet ska kunna växa och må bra känner de flesta till. Många akvarier har för låg nivå av koldioxid eftersom det är en gas som lätt tas upp av luften. Genom att tillföra CO2 säkerställer man att växterna har tillgång till nödvändig koldioxid vilket resulterar i friska växter och minskad algväxt.

AquaGro CO2 Starter Kit från TMC är ett av marknadens enklaste och billigaste CO2-system och fungerar även bra för nanoakvariet. Det följer med en CO2-flaska på 550 ml, en transparent reaktor, en backventil samt 2 meter slang. Med andra ord allt man behöver för att komma igång.

Eftersom detta inte är ett trycksatt system som kontinuerligt tillför vattnet CO2 måste man själv dosera reaktorn några gånger per dag med hjälp av CO2-flaskan för att CO2-ska finnas tillgängligt i nanoakvariet. En flaska räcker i någon månad (beroende på dosering) och det finns utbytesflaskor att köpa. Ett trycksatt CO2-system ger jämnare CO2-nivåer över tiden men kostar också flera gånger mer än detta.

AquaGro CO2 Starter Kit finns att köpa för 100-200 kronor i zoo-affärer eller på nätet.