Räkakvarium: Körsbärsräkor

Körsbärsräka

Körsbärsräkan, som egentligen heter Neocaridina heteropoda eller Red Cherry på engelska är en liten räka lämplig för nanoakvariet. Den blir upp till ca 2,5 cm och är rödaktig till färgen. Klarast färger får den när den känner sig trygg, även miljön den bor i och maten påverkar räkans färg. Den vill ha ett akvarium med många växter så att det finns gott om gömställen, detta gäller särskilt när akvariet även har andra invånare.

Räkan lever i ca 2 år och fungerar utmärkt som nybörjarräka tack vare sin tålighet. Den anpassar sig till rådande vattenförhållanden och förökar sig snabbt. Har man ett litet akvarium kan det snabbt bli överbefolkat så man får vara beredd på att flytta räkorna till ett större akvarium om man vill ha en hel koloni.

Räkorna är bra algätare men äter det mesta inklusive vanlig fiskmat. De klarar vattentemperaturer på mellan ca 10 och 30 grader vilket betyder att man inte behöver värmare i akvariet. pH bör vara någonstans mellan 6,5-8,5.

Räkan ömsar skal emellanåt. Skalet kan ligga kvar i akvariet eftersom räkorna äter på det för att det innehåller mineraler som räkorna behöver.

Något man ska tänka på är att täcka akvariefiltrets insug med skumsvamp eller liknande för att förhindra att räkungarna (kanske även de större räkorna) sugs in i filtret och dör. Vissa akvarier säljs som räkakvarier och då medföljer ofta räksäkra filter.