Bakgrund eller inte?

Bakgrund till nanoakvariet

Ska man använda bakgrund till nanoakvariet eller inte? Det är upp till var och en men jag själv föredrar att använda bakgrund. Helst med mörkblå eller svart färg. I zoo-affärerna finns det bakgrunder med motiv som man kan placera på insidan eller utsidan av akvariet. Det är enklast att tejpa fast dessa bakgrunder på utsidan av akvariet men de går även att fästa på insidan med silikon eller dubbelhäftande tejp.

Det finns även 3D-bakgrunder som imiterar naturen på ett naturtroget sätt. Det kan bli riktigt snyggt med en 3D-bakgrund i akvariet. Nackdelen med dessa är att de är väldigt dyra och sällan finns i mindre storlekar lämpliga för nanoakvarier. Man kan dock köpa en större 3D-bakgrund och kapa den så att den passar i nanoakvariet.

Är man lite händig så kan man tillverka en egen 3D-bakgrund. Det finns bra guider på nätet som visar hur man gör steg-för-steg. Det viktigaste när man gör sin egen bakgrund är att inte använda material eller ämnen som förorenar eller förgiftar vattnet.

Om man har placerat sitt nanoakvarium mitt i ett rum och inte längs någon vägg kan det vara snyggare utan bakgrund. Runda och åttakantiga nanoakvarier behöver man inte heller använda bakgrund till. Faktum är att det t.o.m skulle se konstigt ut.

Bakgrunden på bilden ovan kommer från Back to Nature.