Hur sköter man växterna i nanoakvariet?

Nanoakvarium växter

Förutom att se vackra ut och fungera som gömställen för fiskarna bidrar växterna i nanoakvariet till att upprätthålla balansen i det lilla ekosystemet. Med hjälp av nyttiga bakterier avgiftar de vattnet samt omvandlar koldioxid till syre genom fotosyntes.

Växterna behöver ljus för att kunna växa och trivas. Olika sorters växter behöver olika mycket ljus men vanligtvis har man akvariebelysningen på i 8-12 timmar. Kopplar man en timer till belysningen ser man till att växterna får lika mycket ljus varje dygn.

Akvarieväxter tar även upp näring via bladen och inte bara via rötterna. Därför kan man tillsätta flytande växtnäring i vattnet regelbundet för att växterna ska frodas.

Växterna behöver koldioxid (CO2) för fotosyntesen (den process då CO2 omvandlas till syre). Om man har väldigt få fiskar i akvariet eller bara räkor (räkor avger av någon anledning inte mycket koldioxid) kanske det inte finns tillräckligt med koldioxid tillgängligt för växterna. Det man kan göra då är att tillsätta koldioxid. Det gör man med en naturlig CO2-anläggning eller med koldioxid på flaska (färdiga kit finns att köpa).