Kampfisk

Kampfisk
Kampfisken eller Betta splendens som är det vetenskapliga namnet är en mycket vanlig akvariefisk och passar utmärkt i ett nanoakvarium på minst 20 liter. Kampfisken är en mycket aggressiv akvariefisk och man bör inte hålla 2 hanar ihop eftersom de slåss tills en av dem dör. Undantaget är om man har ett mycket stort akvarium med gott om gömställen. Om man planerar att odla kampfiskar ska man hålla minst 2 honor till varje hane eftersom kampfiskhanarna är hetsiga uppvaktare. Kampfiskar bör inte hållas med andra arter i ett litet akvarium. De kan bli ca 7 cm långa.

Kampfisken kommer ursprungligen från Thailand och Kambodja och kallas ibland även för siamesisk kampfisk. Namnet kommer från Thailands tidigare namn Siam. De kan leva i syrefattiga miljöer eftersom de förutom gälar även har ett extra andningsorgan som gör att de kan ta upp syre från vattenytan.

Kampfisken äter de flesta sorters foder men är särskilt förtjust i levandefoder som t.ex. mygglarver. Vattentemperaturen i akvariet bör ligga mellan 25 och 30 grader och pH-värdet mellan 6 och 8.

För att kampfisken ska trivas bör akvariet vara inrett med mycket växter och flytväxter. Gömställen är nödvändiga särskilt om man håller en hane med flera honor.