Nanoakvarium i akrylplast

Nanoakvarium i akryl
Akrylplast som även kallas plexiglas kan användas som ersättning för glas i ett akvarium. Materialet har både fördelar och nackdelar jämfört med vanligt glas.

Ett exempel på akrylakvarium är Dymax IQ5 som jag tidigare har skrivit om. Jag gillar de rundade hörnen och det kristallklara materialet. Dock är det för litet tycker jag.

Fördelar med akrylplast

Akrylplast är lättare än glas. Viktskillnaden blir inte särskilt stor för ett nanoakvarium men för ett större akvarium blir den desto större. Akrylplast släpper även igenom mer ljus än vanligt glas och upplevs som klarare. Det ger inte heller lika störande reflexer. Materialet är även mycket starkare och tål stötar bättre.

Nackdelar med akrylplast

Materialet är dyrare än vanligt glas och får lättare repor. Därför måste man t.ex. använda särskilda algskrapor. Akrylplast är känsligt för aceton och alkohol vilket man måste undvika när man gör rent akvariet. Plexiglas kan bli gulaktigt när det åldras.

Jag vet inte exakt hur mycket dyrare ett nanoakvarium i akrylplast blir jämfört med ett likadant i glas. Därför har jag begärt in prisförslag från tillverkare och väntar på svar. Det skulle vara kul att prova ett akrylakvarium på 20-30 liter. Det som avgör om jag specialbeställer ett eller inte är dock priset så vi får se var det landar.