Zebrasnäcka

Zebrasnäcka till nanoakvariet
Foto: The JammingYam

Zebrasnäckan, eller Neritina natalensis sp. ”Zebra” som den egentligen heter är en effektiv algätare i nanoakvariet. Namnet har den fått tack vare det vackra zebramönstret i svart och guld. Det är en av de mest populära snäckorna inom akvaristiken.

Den klarar sig långt på algerna den hittar på akvarieglaset och på stenar och växter i akvariet men det rekommenderas att man även matar den med algtabletter eller liknande. Tänk även på att den inte klarar av att äta alger från småbladiga växter på grund av sin storlek. Snäckan blir ca 2,5 cm i akvarium.

Zebrasnäckan är enkel att hålla men svårodlad. För lyckad odling krävs det en hane och en hona samt bräckvatten och även då är den svårodlad. Det ses som positivt av många eftersom man slipper få akvariet överbefolkat av snäckor.

Det är en fredlig snäcka som inte stör andra invånare i nanoakvariet. Den kan dock få för sig att rymma emellanåt. Då är det bara att plocka upp den och stoppa tillbaka den i akvariet. Så länge den inte har varit utanför akvariet alltför länge kommer zebrasnäckan att överleva. Det sägs att den rymmer om den inte trivs. Därför kan det vara läge att kontrollera vattenvärden om det skulle inträffa. Rekommenderad temperatur är 22-26 grader och pH bör vara 7-9.