Vad är Iwagumi?

Iwagumi tema
Foto av Peter Kirwan publicerat under Creative Commons licens

De flesta som sysslar med akvaristik har hört ordet Iwagumi eller Iwagumi-tema någon gång. Bilden man ser framför sig när man hör ordet är ett bergigt landskap i miniatyr omgivet av grönska och det är precis det som den japanska inredningsstilen för akvarier strävar efter att efterlikna.

En bokstavlig översättning av det japanska ordet Iwagumi är stenformation. Termen syftar på den konst som tillämpas för att placera ut stenar på ett estetiskt sätt i en japansk trädgård. Den klassiska uppställningen enligt Iwagumi är två olika mindre stenar som lutar mot en större central sten. Det finns dock ett stort antal varianter på den klassiska uppställningen samt med flera stenar. Varje sten har ett speciellt namn och regler som beskriver exakt hur stenen ska placeras och vilken storlek den har enligt Iwagumi. T.ex. används det matematiska begreppet ”gyllene snittet” för att bestämma rätt placering.

Takashi Amano är den person som grundade den japanska inredningsstilen för akvarier på 90-talet. Hans akvarier efterliknar ett bergigt miniatyrlandskap omgivet av grönska. Att inreda ett akvarium enligt japansk stil är ganska enkelt men att göra det exakt enligt Iwagumi-teknikens regler är betydligt svårare. För de som vill fördjupa sig mer i ämnet rekommenderas Amanos bokserie och länkarna i slutet av artikeln.

Takashi Amanos bokserie som består av tre volymer, Nature Aquarium World 1-3 gjorde den japanska inredningsstilen för akvarier mycket populär runtom i världen. Det är intressant läsning med bra beskrivningar och fina bilder. Den sista boken i serien kan köpas här: Aquarium World 3. De övriga kan finnas på eBay eller hos utländska nätbokhandlare.

Ett akvarium med Iwagumi-tema har vanligtvis enbart en sorts förgrundsväxt och några få olika sorters växter totalt i akvariet. Lämplig förgrundsväxt är t.ex. dvärghårgräs. Lämpliga invånare till akvariet är ett litet stim fiskar samt några räkor som kan hjälpa till att hålla akvariet rent från alger.

Stenarna är det som ska uppmärksammas mest i ett japansk akvarium så det gäller att inte använda för stora växter och att beskära dem med jämna mellanrum då de växer sig för stora. Man bör använda ett ojämnt antal stenar av varierande storlek. Stenarna bör vara av samma typ.

Iwagumi passar bra som tema i ett nanoakvarium men det är lite av en utmaning att lyckas med ett sådant tema så det är kanske inte något för nybörjaren i första hand. Men är man envis så går det mesta!