Fiskdoktorn Garra rufa

Fiskdoktorn Garra Rufa

Den senaste månaden har det varit dåligt med uppdateringar på sajten. Det beror på att jag har haft semester och befunnit mig utomlands. På en turistort i Halkidiki i Grekland hittade jag ett fisk spa. Jag hade hört talas om fisk spa innan men aldrig sett ett på nära håll. Det finns tydligen en fisk som heter Garra rufa som äter döda hudceller.

Man sätter sig på bänken och stoppar ner fötterna i vattnet och låter fiskarna suga bort döda hudceller. Garra rufa-fisken saknar tänder så det gör inte ont men kan kittlas lite om man är känslig. En 20 minuters behandling kostade 10 euro (ca 90 kr) vilket jag tyckte var billigt. På just det här stället som ligger i Pefkohori fick man mängdrabatt om man var flera som ville ha en behandling.

Jag blev ganska nyfiken på Garra rufa-fisken och sökte efter information om den när jag kom hem till Sverige. Fisken kallas även för fiskdoktorn tack vare sin förmåga att behandla hudsjukdomar, t.ex. används den vid behandling av psoriasis. Naturligt lever den i varma källor och vattendrag i Turkiet, Syrien, Iran och Irak. Man kan även ha den som akvariefisk, men inte i ett nanoakvarium.