Nytt projekt med dvärgkulfisk

Jag har upptäckt en fantastisk fisk som jag bara måste köpa. Titta bara på videon ovan och se hur dvärgkulfisken simmar och hur den använder sina ögon. Det är helt makalöst!

Dvärgkulfisken heter dwarf pufferfish på engelska och har det vetenskapliga namnet Carinotetraodon travancoricus. Det är egentligen ingen fisk som är lämplig i ett nanoakvarium eftersom hannarna är väldigt revirhävdande och fisken är aggressiv gentemot många andra fiskar. De behöver både fria ytor och många gömställen. Den är dessutom köttätare samt relativt kräsen med kosten. Den accepterar vanligtvis inte flingfoder. Till favoritkosten hör snäckor och röda mygglarver. Till skillnad från många andra kulfiskar lever dvärgkulfisken i sötvatten. Den härstammar från sydvästra Indien där den lever i sjöar och floder bland växter och rötter. Dvärgkulfisken blir max 2,5 cm lång.

Min plan är att hålla 2 dvärgkulfiskar i ett nanoakvarium på 30 liter. Helst ska det vara ett par (en hane och en hona). En rekommenderad riktlinje är max 1 dvärgkulfisk per 10 liter vatten så rent utrymmesmässigt bör det fungera. Det som blir en utmaning är vattenkvaliteten. Ammoniak- och nitrithalterna måste vara lika med noll och nitrathalten mycket låg. Det finns tester man kan köpa i zooaffärer för att mäta halterna. Dessutom behöver jag ett bra filter eftersom dvärgkulfiskarna är slafsiga ätare så det gäller att inte övermata. Eftersom de föredrar en temperatur på 25-28ºC måste jag även ha en liten doppvärmare. För att hålla pH-värdet så jämnt som möjligt (ca 7,5) kommer jag byta 25% av vattnet i nanoakvariet varje vecka. Det ska bli ett roligt projekt och jag hoppas dvärgkulfiskarna kommer att trivas.

Eftersom dvärgkulfiskar vanligtvis inte rekommenderas till nanoakvarier väljer jag att inte ha med inlägget i kategorin fiskar (lämpliga för nanoakvarier). Använd helst ett större akvarium på minst 45 liter till dvärgkulfiskar. Jag vet inte riktigt när jag kommer att starta upp det här projektet men jag återkommer med en uppdatering när det är dags.