Danio erythromicron

Danio Erythromicron

Smaragddvärgrasbora eller Danio erythromicron är en skygg liten fisk som passar väl i nanoakvariet. Den blir som mest ca 2,0 cm. Den är ursprungligen från bergssjön Inle i Burma och förekommer även i andra närliggande vattenområden. Filtreringen i nanoakvariet bör vara varsam för att efterlikna det stillsamma vattnet i fiskens naturliga miljö i sjön Inle.

Eftersom fisken är skygg av sig behöver den en massa gömställen i akvariet. Den trivs bland mycket växter (även flytväxter). Helst ska man också använda ett mörkt bottensubstrat. Undvik att ha stora, öppna ytor på akvariets botten eftersom fisken ändå inte kommer att synas till där, den kommer att gömma sig.

Det är en stimfisk men hanarna är ganska dominanta när det gäller sitt revir och man bör därför inte hålla flera hanar i ett alltför litet akvarium.

Vattentemperaturen bör vara 20 – 24°C, pH 7-8 och färgerna är som vackrast i aningen mjukt vatten. Danio erythromicron är lätta att odla när de är i bra kondition. Man kan mata fisken med torrfoder men man bör variera kosten även med fryst eller levande Daphnia och Artemia.