Vad är aquascaping?

aquascaping

Den här gången tänkte jag ta upp ämnet aquascaping. Vad är egentligen aquascaping kanske någon frågar sig? Jag är själv relativt ny inom ämnet men man kan säga att aquascaping är konsten att inreda ett akvarium. Det handlar om hur man placerar växter, stenar, rötter och sand på ett sådant sätt att det tilltalar betraktaren.

Det finns många olika stilar inom aquascaping, ett exempel är den holländska som kännetecknas av många växter i olika färger och storlekar. En annan stil är den japanska där man försöker efterlikna ett naturlandskap. Den introducerades av akvaristen och fotografen Takashi Amano som även grundade Aqua Design Amano.

Ett annat känt namn inom aquascaping är Oliver Knott vars hemsida går att hitta här: Oliver Knott. Sedan får vi inte glömma svenske Christian Brams som är riktigt skicklig inom aquascaping. Länk till hans facebook-sida: Brams.

Jag själv blir sällan nöjd med resultatet när jag inreder ett akvarium. Jag tror att jag är för ambitiös och försöker blanda olika stilar för att få det bästa av allt men oftast blir det bara en konstig mix av allting. Man kan tro och tycka att det är lättare att inreda ett nanoakvarium eftersom det är så begränsat med utrymme men det är just volymen som gör det svårt, att inreda på ett sådant sätt att det upplevs som större och ser tilltalande ut. Jag blir sakta bättre och här kommer några tips som har hjälpt mig:

Hämta inspiration från andra. Det finns riktigt duktiga proffs och amatörer inom aquascaping. En del finns samlat här samt hur mycket som helst på nätet.

Visa upp resultatet. Genom att visa upp resultatet för andra (det kan vara kompisar eller andra akvarister på nätet) och fråga hur du kan förbättra inredningen lär du dig en hel del.

Ha tålamod. Akvariet kommer inte att vara perfekt när du anser dig vara färdig. Växter måste få tid att växa. Ha det i beaktande när du inreder akvariet.

Håll det enkelt. Det här tipset är framförallt riktat till mig själv som gillar att blanda olika stilar men det är också ett bra tips generellt. En enhetlig design är oftast snyggare.

Köp växter på nätet. Ett sätt att få tag på ovanliga växter är att köpa på nätet. På forumet Plantswap kan man hitta det mesta. Även Tradera har en del.

Det här är överkurs men vill man bli riktigt duktig inom aquascaping kan det vara bra att känna till det. Man kan tillämpa matematiska begrepp som det gyllene snittet för att placera inredningen optimalt i akvariet. I Asien är det vanligt att man tillämpar reglerna för Feng Shui när man inreder ett akvarium. Det finns mycket mer att läsa på nätet och jag tänkte inte fördjupa mig mer än så. Kommentera gärna inlägget!

Läs även detta inlägg om Iwagumi-tema i akvariet.